Lapas

trešdiena, 2013. gada 20. marts

Naga uzbūve

 

Nagu uzbūveNags, līdzīgi matiem, ir raga kārtas veidojums – plāksnīte, kas klāj pirkstgalu virsmu. Tas sastāv no naga ķermeņa, saknes, kas atrodas zem naga valnīša, kā arī no brīvās malas un naga gultnes. Normāls nags ir gluds, caurredzams, ar matētu spīdumu, viegli noapaļots no vienas malas līdz otrai, elastīgs. Nags sāk veidoties zem pirksta virsmas. Vispirms tas ir mīksts, tad kļūst arvien cietāks un virzās uz āru – pāri naga gultnei, kur raga slāņi kļūst caurspīdīgi. Nagu sārtumu nosaka kapilāri, kas atrodas naga gultnē un baro nagu. Tādēļ nepietiekama asins apgāde var atstāt iespaidu uz nagu augšanu. Starp citu, jauniem cilvēkiem nagi aug ātrāk nekā veciem, vīriešiem – straujāk nekā sievietēm, garo pirkstu nagi – ātrāk nekā mazo pirkstu nagi, roku nagi – ātrāk nekā kāju.
 
Naga mēnestiņš, kas atrodas pie naga pamatnes un dažkārt redzams tikai uz īkšķiem, parasti ir balts. Naga un tā mēnestiņa krāsas izmaiņas var norādīt uz veselības traucējumiem. Sarkans mēnestiņš raksturīgs cilvēkiem ar iedzimtām sirds kaitēm. Savukārt zila mēnestiņa krāsa liecina par elpceļu vai iespējamām sirds un asinsvadu problēmām. Pārāk liels mēnestiņš var norādīt uz hiperaktīvu vairogdziedzera darbību, pārāk mazs – uz pavājinātu.
 
Zemnaga asinsizplūdumivar rasties naga traumas rezultātā, taču mēdz būt saistīti ar slimībām, kas izraisa asinsvadu trauslumu. Piemēram, aknu cirozi, sirds vārstuļu kaitēm, ādas slimībām – ekzēmu, psoriāzi u.c.
 
Balti punkti vai plankumi ilgu laiku tika uzskatīti par pazīmi kalcija, īpaši kalcija fosfāta trūkumam. Taču novērots, ka daudziem cilvēkiem šīs iezīmes neizzūd arī pēc tam, kad viņi sāk pastiprināti lietot ar kalciju bagātus produktus. Tādēļ, iespējams, balto punktu cēlonis ir cinka, magnija, B6 vitamīna trūkums. No psiholoģiskā aspekta šos plankumus var izraisīt arī nogurums un trauksme. Interesanti, ka plankumi mēdz pazust, pazeminoties stresa līmenim un atrisinoties problēmām.
 
Bo ( Beau''s Līnijas ir horizontālas rievas, iespiedumi nagu plātnītē, kas parādās pēc spēcīga emocionāla stresa, kura rezultātā īslaicīgi tiek apstādināta raga šūnu veidošanās. Rievas var izraisīt arī atsevišķi medikamenti, kas pārtrauc šūnu dalīšanos, epilepsijas lēkmes, infekcijas slimības, miokarda infarkts. Šīs līnijas, kas izskatās kā grāvji vai bedrītes no vienas naga malas līdz otrai, veidojas pie naga saknes un virzās uz priekšu, tam augot. Ņemot vērā faktu, ka naga augšanas ātrums ir aptuveni 0,1 – 0,15 milimetri dienā, iespējams noteikt, kad cilvēkam bijis pārdzīvojums, kas izraisījis Bo līnijas. Tikai jāizmēra attālums starp naga sakni un rievu. Horizontāla rieva uz viena naga, visticamāk, ir tikai šī viena naga bojājums.
 
Mee''s līnijas – baltas šķērslīnijas naga plātnītē, kas saistītas ar traumu naga gultnes sākumā vai vidū. Bojājumus, kas izraisa Mee’s līnijas, iespējams gūt manikīra laikā. Līnijas ir gludas un var parādīties uz vairākiem nagiem vienlaikus. Tās mēdz šķērsot nagu visā platumā, var līdzināties naga mēnestiņam. Biežākie cēloņi ir saindēšanās ar arsēnu, smagiem metāliem, CO, hroniskas nieru slimības, perifērās ainsrites traucējumi. Šāda veida līnijas uz nagiem ir vērojamas arī sirds nepietiekamības gadījumā. Vairums garenisku pigmentjoslu nav saistītas ar iekšējiem cēloņiem. To rašanās iemesls var būt traumas, medikamenti u.c. Taču jābūt uzmanīgam, ja šādas joslas parādās uz viena naga, palielinās, kļūst tumšākas un pigmentācija novērojama arī apkārtējā ādā. Tā, iespējams, ir melanomas – audzēja – pazīme

Nagu krāsa
•Pacientiem ar hemohromatozi (pastiprinātu dzelzs uzkrāšanos organismā) var būt pelēcīgi, zilgani vai brūni nagi, gareniskas līnijas nagos. •Balta, pat dzeltenīga nokrāsa var norādīt uz aknu disfunkciju.
•Atsevišķu venerisku slimību gadījumā nagi mēdz kļūt bāli dzelteni. Šāda nagu krāsa dažkārt liecina arī par dzelteno kaiti un citām aknu problēmām. •Dzelteni, sabiezēti un šķērsām izliekti nagi, pietūkuši naga valnīši raksturīgi daudzām elpošanas slimībām.
•Cieti, biezi, dzeltenīgi nagi, iespējams, norāda uz sirds un asinsvadu un limfātiskās sistēmas problēmām.
•Cianoze (asinsrites traucējumu izraisīta zilgana ādas nokrāsa) arī nagu gultni iekrāso zilganu.
•Ļoti sarkani nagi vedina domāt par augstu asinsspiedienu un noslieci uz sirds un asinsvadu slimībām.
 
Nagu forma
Par iekšķīgām kaitēm liecina arī nagu formas izmaiņas. Cilvēkiem, kas sirgst ar hroniskām bronhu, plaušu, pleiras slimībām, aknu cirozi, nagi var izveidoties līdzīgi pulksteņa stikla formai, proti, nagu plaksnītes izliecas uz augšu (t.s. bungvālīšu pirksti – ar bumbuļveidīgiem galiem). Savukārt karošveida nagi, kas izskatās pretēji pulksteņstikla nagiem, vairumā gadījumu saistīti ar dzelzs deficīta anēmiju (mazasinību), retāk ar sēnīšinfekciju, psoriāzi vai pirkstu galu apasiņošanas traucējumiem.

internet.
foto.internet

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru