Lapas

otrdiena, 2013. gada 19. marts

Nagu veselība (nail health)


Veseli nagi
Veselu nagu formas ir ļoti atšķirīgas, tas atkarīgs no iedzimtības. Galvenais, lai nagi nav rievaini, grubuļaini vai necaurspīdīgi. Tiem ir jābūt ar gludu un spīdīgu virsmu, caurspīdīgiem. Parasti, paskatoties uz saviem nagiem, cilvēks pats jūt, vai ir problēmas. Ja nagi pastāvīgi šķeļas un lūst, tas var būt signāls tam, ka kaut kas nav kārtībā ar veselību.  

Kā kopt nagus?
Vasara ir labvēlīgs laiks nagu veselības uzlabošanai, jo ir siltāks un mitrāks, līdz ar to āda nav tik sausa kā citos gadalaikos. Tomēr arī vasarā nevajadzētu aizmirst par nagu un ādas kopšanas nosacījumiem:
  • lai roku āda būtu gluda un skaista, katru vakaru jālieto mitrinošs roku krēms;
  • svarīgi regulāri lietot kutikulu eļļu, kas ādu ap nagiem palīdzēs saglabāt maigu, tā nepieaugs tik cieši nagam un nesprēgās. Šāda eļļa ir nopērkama gan skaistumkopšanas preču veikalos, gan lielveikalos. Kutikulu eļļu uzpilina uz katra naga un iemasē ādā ap to vismaz reizi dienā, vislabāk pirms gulētiešanas;
  • ja kutikulas ir lielas un sagādā problēmas, vajadzētu iegādāties mandarīnkociņus, ar ko tās atbīdīt. Mandarīnkociņi ir koka irbulīši, kuriem viena puse ir nošķelta, bet otra spicāka. Sākumā uz kutikulām uzklāj mitrinošu krēmu, un tad ar kociņu viegli pabīda kutikula uz augšu. Protams, svarīgi ir nepārcensties. Procedūru vieglāk veikt pēc vannas vai trauku mazgāšanas, kad āda ir izmirkusi un mīkstāka; 
  • ja roku āda kļuvusi pārāk sausa un raupja, mājās apstākļos var veikt ādas attīrīšanu ar skrubi. Rokas var izmasēt ar kafijas biezumiem, noskalot tos un ieziest ar mitrinošu vai barojošu krēmu. Šādi iespējams atbrīvoties no virsējā raga slāņa, kas ir nevajadzīgs ādai. Kafijas vietā var izmantot arī cukuru ar medu vai auzu pārslas ar medu vai ūdeni;
  • samazināt nagu garumu ieteicams, tikai izmantojot nagu vīli, tomēr, ja nags ir garš un tas jāsaīsina, atturēties no griešanas ir grūti. Šā iemesla dēļ veiklai un pareizai nagu nogriešanai izmanto knaiblītes. Ar šķērēm nagus apgriež tikai zīdaiņiem un maziem bērniem, kam naga plātnīte ir ļoti mīksta. Ja ierasts nagus apgriezt ar šķērēm, tās ir labas un nerada problēmas, to var turpināt darīt, bet, ja ir vērojama nagu šķelšanās, pastāv liela iespēja, ka to izraisa nepareiza nagu apgriešana. Nagus pareizi saīsinot ar knaiblītēm, naga slānīši tiek saspiesti un šķelšanās ir mazāk iespējama. Pēc nokniebšanas nagi ir obligāti jāapvīlē, lai nepaliek asumi. Vislabākā ir stikla vīlīte, bet par metāla vīlītēm vajadzētu aizmirst. Labas ir arī krāsainās vīlītes, kas plaši pieejamas veikalos; 
  • nagu augšanu ietekmē uzturs, dzīvesveids un stress. Ja cilvēks nepārtraukti par kaut ko pārdzīvo un uztraucas, nagi sāk lūzt. Stress organismam atņem daudz resursu, un dabiskie procesi pavājinās.
Nagu lakas
Jo lētāka nagu laka, jo lētāks un kaitīgāks ir tās sastāvs. Ja ilgstoši tiek lietota laka, kas satur acetonu, tā “saēd” nagus. Rezultātā tie iekrāsojas dzeltenīgi un sāk šķelties, turklāt no šīs dzeltenīgās nokrāsas nevar tikt vaļā. Vienīgais veids ir gaidīt, līdz nags ataug pilnībā, vai doties pie manikīra meistara uz pulēšanu, bet to noteikti nedrīkst darīt bieži. Profesionālās nagu lakas ir saudzīgākas un noturīgākas. Tāpēc ir vērts nopirkt tikai vienu, bet labu nagu laku. Obligāti jālieto arī nagu lakas bāze – caurspīdīgas lakas kārtiņa, kas aizsargā nagus no spēcīgās nagu lakas iedarbības.

Ko nedarīt?
  • Līdz 14 gadu vecumam nevajadzētu aizrauties ar manikīru. Staigāšanu uz saloniem un eksperimentēšanu ar saviem nagiem vajadzētu atlikt vismaz līdz 9. klasei. Gluži tāpat kā attīstās tavs ķermenis, arī nagi vēl aug un nav pietiekami stipri. Tos var ļoti viegli traumēt, un tad nereti visu mūžu jādzīvo ar sakropļotiem nagiem.
  • Nagus nevajadzētu pārāk īsi apgriezt, jo tie aizsargā pirkstu galus, nagu garumam vajadzētu būt vismaz 0,5–1 mm.
  • Nevajadzētu aizrauties ar kutikulu griešanu. Tas jāveic tikai tādos gadījumos, ja kutikulas ir lielas, kļūst sausas un rada iekaisumu. Tad jādodas pie manikīra meistara, kas izvērtēs katru gadījumu individuāli. 
  • Jāizvairās no nagu graušanas, tas rada traumas un mikrobu iekļūšanu zem nagiem.
  • Ja zem naga sakrājas netīrumi, nekādā gadījumā tos nevajag mēģināt dabūt ārā ar asiem priekšmetiem, piemēram, šķēru galu. Zona, kas savieno naga plātni un naga gultni, ir ļoti plāna, tā pasargā naga gultni no infekcijām, tāpēc nav ieteicams to aiztikt. Bakstīšana un savainošana var radīt naga atslāņošanos no naga gultnes. Netīrumus no nagu apakšām izņem ļoti maigi ar mandarīnkociņu pēc nagu izmērcēšanas. Ja vasarā jāveic ravēšanas darbi, obligāti jāvelk cimdi. Tie pasargās rokas no zemes iekļūšanas zem nagiem.
Puišiem
Arī puišiem vajadzētu pievērst uzmanību nagu izskatam un veselībai. Ļoti daudziem ir problēmas ar kutikulas sprēgāšanu un nagu garuma izvēli. Bieži vien nagi tiek nogriezti pārāk īsi, līdz ar to pirkstiem veidojas nepareiza, neglīta forma. Nagi aizsargā pirksta galus no triecieniem, bet, ja tie ir nogriezti par īsu, nagi nespēj veikt savas aizsargfunkcijas un tiek traumēti pirksti.

Kāju kopšana
Arī kājas ir jālutina un jākopj. Nevajadzētu par katru cenu mēģināt no papēžiem nokasīt lieko ādu – varbūt tādas tur nemaz nav. Ja šķiet, ka papēži ir par raupju, vispirms tos regulāri apstrādā ar krēmu, varbūt problēma ir tikai ādas sausumā. Ja tas nelīdz, rupjās vietas viegli parīvē ar veikalos nopērkamajiem kāju pumekiem un pēc tam iezied krēmu. Ja šķiet, ka problēmas ir lielākas, noteikti vērsies pie laba pedikīra speciālista vai podologa. Savukārt kāju nagi ir jāapgriež taisni, lai neveidojas ieaugušie nagi. Tāpat kā roku nagiem, arī kāju nagiem jāizmanto knaiblītes un vīlīte.



Jolanta Spravņikova
foto: Linda Vasiļevska

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru